085-0645334

Veilig stoken? 7 tips en aanwijzingen

| Redactie
Als u uw haard heeft aangestoken dan wilt u dit zo zorgeloos mogelijk doen. Hoe beter u stookt des te lager de kans op een schoorsteenbrand. En het stoken wordt nog wel eens onderschat, vandaar dat wij u een aantal tips geven zodat u weet waarmee u rekening moet houden.
Veilig stoken? 7 tips en aanwijzingen
Veilig stoken? 7 tips en aanwijzingen

Voorkom rookterugslag door een goede schoorsteenkap

Het komt soms voor dat er zich vuil ophoopt bij het ontbranden van uw kachel. Doordat het roet zich ophoopt kunnen rookgassen niet volledig naar buiten. In sommige gevallen vindt dan rookterugslag plaats. Er bevindt zich rook in uw kamer. Een goede schoorsteenkap kan dit voorkomen. Laat u informeren en maak een afspraak.


Ventileren!

Dit is een van de meest vergeten maatregelen. We denken vaak dat wanneer we niet ventileren het mooi warm blijft in huis. Logisch, maar door te ventileren kunnen eventuele koolmonoxide gassen naar buiten. Maar in de basis heeft vuur zuurstof nodig om te kunnen ontbranden. We zien vaak in moderne woningen dat dit onvoldoende gebeurt omdat deze woningen vrij goed zijn geïsoleerd. Door te weinig frisse lucht ontstaat er onderdruk.


Controleer de kleur van uw rook

Witte of kleurloze rook uit uw schoorsteen wijst erop dat u een goede ontbranding hebt. U hoeft zich geen zorgen te maken, er is sprake van een volledige ontbranding. Zwarte of grijze rook is rook die u ziet bij een onvolledige ontbranding. Daarnaast zitten er ook meer schadelijke stoffen in deze rook.


Regelmatig onderhoud

Onderhoud is een jaarlijks terugkerende activiteit. Alleen wordt het nog wel eens overgeslagen. We willen graag benadrukken dat onderhoud niet alleen een jaarlijkse activiteit is maar noodzakelijk om schoorsteenbrand te voorkomen.


De mythe van allesbranders

Allesbranders staan er onterecht om bekend dat er alles in te ontbranden is. En dat is onwaar. Ook bij allesbranders dient u schoon en droog hout te gebruiken. Dus geen nat hout, hout met verf bewerkt, spaanplaat of hout voorzien van andere lak of waterwerende stoffen. Eigenlijk alles wat chemisch is hoort ook niet in de allesbrander.


Houdt uw schuif en kleppen open

Wat vaak gebeurt is dat mensen bij het stoken het vuur hoog opstoken om heet te ontbranden. Hierdoor gaan de schuif en de kleppen open. Zo komt er voldoende zuurstof bij. Als het stooktoestel na een kwartier goed op temperatuur is gekomen, dan sluiten we vaak de schuif en kleppen weer en dat is onverstandig. Dit noemen we ook wel temperen. Wat er gebeurt is dat uw kachel niet heet genoeg ontbrandt. Hierdoor wordt de temperatuur in de schoorsteen te laag waardoor er condens en soms ook teer in uw schoorsteen ontstaat. Dit is de nummer 1 veroorzaker van schoorsteenbrand.


Tenslotte: hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand herkent u vaak aan een bulderend geluid in uw schoorsteen. Ook gaat dit gepaard met een sterke rookontwikkeling. Doof zo snel mogelijk de inhoud van uw kachel met soda of zand. Niet met water! Sluit daarna direct uw schoorsteenklep en de luchttoevoer, zoals de deuren van uw kachel. Bel de brandweer en u beperkt de schade.